Informatie

De toerclub Alcmaria Victrix is op 12 maart 1979 door enkele enthousiaste fietsers opgericht en telt momenteel z’n 110 leden. Het merendeel hiervan woont in Alkmaar en omgeving. Fietsers vind je in alle geledingen van de bevolking, en gelukkig zijn deze geledingen ook zo’n beetje allemaal terug te vinden binnen de vereniging.
De vereniging is aangesloten bij de Nederlandse Toer Fiets Unie, de www.ntfu.nl

TCAV is een toerfietsclub, maar wanneer ben je nou een toerfietser?

Zelfs onze bond de NTFU geeft daar geen definitie van. Maar wellicht kan het volgende een beeld geven van het toerfietsen bij de TCAV:

Instelling:
Een uitdaging mag, maar we maken er geen wedstrijd van. We moeten tijd over houden voor een praatje, en een blik op de omgeving.
En van dat laatste zie je meer dan ooit tevoren!
Het is geen uitzondering dat onze leden meer dan 5.000, of zelfs meer dan 10.000 km per jaar wegtrappen. De tochten die via de vereniging worden verreden liggen dan ook tussen de 90 en 180 km.

Leeftijd: Niet belangrijk! Juist onze “klassiekers” maken de meeste kilometers.

Kleding: we hebben aantrekkelijk geprijsde clubkleding! Het dragen van een helm is verplicht tijdens onze tochten.

Tempo: De afspraak is gemaakt om te rijden met 3 snelheden. Je kunt rijden met een groep die een minimale snelheid aanhoud van 25 km of met een groep die een minimale snelheid aanhoudt van 27 km en een van 29 km. Deze snelheden geven het tempo aan en niet de gemiddelde snelheid van de tocht.

Voor de starttijden van de tochten: zie het toerprogrmma van de club. Inwendige verzorging: een krentenbol, banaantje of energiereep mee. Bidon met water of sportdrank. En na ongeveer 50 km stappen we ergens af voor een kopje koffie met eventueel een appelpuntje. En Luik-Bastenaken-Luik, de Amstel-Goldrace of de Ronde van Vlaanderen? Nee, onze leden starten en finishen niet in de wedstrijd. Maar er zijn er genoeg die niet terugschrikken voor de toerversies van deze ritten! En dat geldt ook voor de echt zware jongens, zoals de Marmotte, de Trois Ballons, enz..