Verslag TCAV Voorjaarsklassieker 2022

Zaterdag 21 mei 2022.

Met weemoed denk ik terug aan de tijd dat we in een groep van 40 man een respectabele afstand fietsten. Voor ritten boven de 150 Km was het gebruikelijk dat we vroeg vertrokken. We reden eerst 70 a 80 kilometers voordat we koffie gingen drinken. De saamhorigheid was groot, er was geen gemor en/of gezeur over koffie- en colastops. Het hoofddoel was fietsen. Een zo groot mogelijk afstand afleggen op verantwoorde wijze. We gingen met een groep op pad, jong en oud, dik en dun, snelle rijders en minder snelle rijders, en we kwamen als een groep ook weer thuis. Nu krijg ik soms de indruk dat het hoofddoel is koffie en cola drinken en soms bekruipt mij de gedachte dat we beter in een terraspak op de fiets kunnen stappen in plaats van een racefiets tenue. Laten we het erop houden dat ik een compleet verkeerd beeld heb van de realiteit.

Zaterdag ochtend 21 mei stond er een select gezelschap van elf TCAV leden bij de wielerbaan voor het rijden van de TCAV voorjaarsklassieker. Er stond redelijk wat wind en de temperatuur was niet hoog.

Klokslag 7:30 gingen we van start met als doel op tijd de pont bij Buitenhuis te halen. Ter hoogte van Beverwijk keek ik op mijn klokje en toen dacht ik “ dat wordt krappe sokken werk met het halen van de pont”. De laatste paar kilometers naar de pont hadden windje in de rug dus met gezwinde spoed naar Buitenhuis. We waren toch nog prachtig op tijd. De pont kwam net aanvaren. We zijn aan de goede kant van de pont opgestapt zodat we aan de overkant gelijk linksaf konden slaan richting Ruigoord ( of wat er nog van die vesting is overgebleven). Op de pont was er gelegenheid voor een broodje en wat drinken uit de bidon.

Na de pont reden in de richting van Ruigoord en vervolgens naar Halfweg. Rond 9:00 uur waren we in Halfweg. Langs de ringvaart reden we van Zwanenburg via de Aker richting Sloten. Op het fietspad langs de ringvaart moet je goed opletten. Er zijn veel mensen die trimmen of hun hondje uit laten. Een paar kilometer voor sloten was er ook een dame met een “ Kuifjes hond” die het belangrijker vond om te bellen met haar rug naar tegemoet komend verkeer dan op haar hondje te letten. Het hondje kwam blaffend het fietspad opzetten en zorgde ervoor dat we flink in de remmen moesten om ongelukken en valpartijen te voorkomen. Veel weggebruikers kijken niet meer uit in het verkeer maar gaan louter op hun gehoor af. Als ze niets horen dan is er geen verkeer. Zo werkt het ook met onderzeeboten. Als je ze niet zie, dan zijn ze er ook niet.

Na Sloten reden we langs Tuinpark Ons Buiten richting Olympisch Stadion. Ter hoogte van het Olympisch Stadion rechtsaf het fietspad op richting de Bosbaan. Via Randwijck en Uilenstede reden we richting de Amstel. Bij de Amstel gingen we rechtsaf richting Ouderkerk aan de Amstel. De situatie bij de brug over de Amstel was gewijzigd. Nico en ik hadden de route goed verkend en we loodsten de groep door de nieuwe en gewijzigde situatie over de brug. Door Ouderkerk aan de Amstel reden we richting de Rondehoep. We reden langs de Waver en bij de Stokkelaarsbrug gingen we linksaf. Over de dijk reden we naar het tunneltje onder de A2 door naar Baambrugge. Rond 10:30 arriveerde we bij De Punt in Baambrugge voor een lekker koppie koffie.

Op het terras van De Punt was het vrij winderig dus doken we met z’n allen naar binnen. Na twee kopjes koffie en een half uurtje gezellig bijpraten over verschillende onderwerpen, stapten we weer op de fiets voor het tweede gedeelte van de voorjaarsklassieker.

We reden richting Loenen Sloot. Bij Loenen Sloot gingen we het Amsterdam-Rijnkanaal over richting Vreeland. Bij Vreeland reden we richting Loenen aan de Vecht. We reden een stuk langs de Loenderveense Plas langs Oud Loosdrecht richting Kortenhoef. Van Kortenhoef reden we richting De Kwakel en zo naar Ankeveen. Na Ankeveen bleven we aan deze kant van het fietspad langs de N236. Normaal loopt de route over het smalle fietspad aan de overkant van het water maar omdat er die dag de Waterlinie Wandeltocht werd gehouden konden we niet langs de Vecht richting Weesp. Langs de Gooilandseweg reden we naar Driemond. Na Driemond reden we over de Stammerdijk langs de Gaasp richting Diemen. We reden via Oud Diemen richting het Amsterdam-Rijnkanaal. Bij het Amsterdam-Rijnkanaal gingen we linksaf richting Zeeburg. Via Zeeburg reden we richting Schellingwouder brug. Cor had behoefte aan een pauze dus had hij geregeld dat de brug open ging zodat we moesten stoppen voor de brug.

Door Amsterdam Noord reden we richting Elzenhagen en Buiksloot richting Landsmeer. In Landsmeer reden we over het Noordeinde. Ter hoogte van Den Ilp gingen we linksaf via een smal fietspad richting Het Twiske. In het Twiske staat een gebouwtje met WC’s en kranen. Bij het gebouwtje zijn we gestopt om de bidons te vullen en sanitaire stops en het nuttigen van een banaan of koek.

Via Wijdewormer reden we richting Spijkerboor. Langs de zuidkant van het Noordhollandsch kanaal reden we richting West Graftdijk. Even ten Noorde van De Woude ( gemeente Castricum ) gingen we de brug over richting Westdijk. Langs de Westdijk kwamen we weer in Alkmaar uit. Rond 14:30 waren we terug in Alkmaar.

De tocht is prima verlopen. Droog weer, redelijke temperatuur en wel wat wind.

Voor de meeschrijvers nog even wat statistieken:

Afstand: 162 Km.

Temperatuur: Minimum 10, Maximum 22 en gemiddeld 14,5 graden.

Hoogte: Totale stijging 341, totale daling 363, minimum -29,2 maximum 3,8 meters

Snelheid: Maximum 40,9, gemiddeld bewogen snelheid 26,4 Km.

Graag hadden we gezien dat er 40 man bij de wielerbaan stond. We hopen dat de elf deelnemers hebben genoten van de TCAV voorjaarsklassieker 2022. Nico en ik staan altijd open voor suggesties om de tocht te verbeteren. We nemen deze suggesties uitsluitend in behandeling als deze aan beide riteigenaren worden voorgelegd.

De volgende tocht op de toerkalender is de Markerwaard tocht 4 juni 2022. Hopelijk is de opkomst daar groter, de temperatuur hoger en de wind wat minder.

Eén gedachte over “Verslag TCAV Voorjaarsklassieker 2022

  1. Wat een leuk verslag jammer dat ík er niet bij kon zijn! Gelukkig is het nog net zo leuk als vroeger alleen wat minder deelnemers! Zo zij het!! Volgende Markerwaardtocht zijn we weer blij met zo’n mooie tocht! Dank aan de voor rijders !!

Reacties zijn gesloten.